What is it about?
De Musicscape is een methode om gedurende twee weken alle muzikale activiteiten te scannen en te ordenen op genre, uitvoerenden, wijken, locaties, weekdagen, tijden en prijzen. In 2011, 2013 en 2016 werd een scan gemaakt van de stad Utrecht, op basis van een format ontwikkeld voor de stad Groningen door Evert Bisschop Boele. Alle databases zijn beschikbaar in DATAVERSE CITY MUSICSCAPES. Het format kan gekopieerd worden en toegepast op andere steden.
Featured Image
Why is it important?
De methode is ontwikkeld om meer grip te krijgen op wat er aan muziek wordt uitgevoerd buiten de officiële podia om. Beleidsmakers ontwikkelen cultuurbeleid en toerismebeleid op basis van tellingen van activiteiten bij reguliere instellingen, terwijl de muziek als cultureel fenomeen zich vaak aan die instellingen onttrekt, doordat het op straat gebeurt, of in café's en restaurants. Wij ontdekten dat zowel in Utrecht als in Groningen circa 60% van de concerten buiten de reguliere podia om plaats vindt. Dat betekent dat de culturele participatie van de bevolking aan muziek veel groter en diverser is dan via de tellingen (vanuit bezoekersaantallen van podia) opgemaakt kan worden.
Perspectives
Wij hopen dat andere onderzoekers in andere steden vergelijkbare Musicscapes gaan maken, en de resultaten ook delen, zodat we vragen kunnen beantwoorden over de ontwikkelingen van muzikale genres, de verschillen tussen culturele profielen van steden, ontwikkelingen in cultuurparticipatie, etcetera.
philomeen lelieveldt
Universiteit Utrecht
Read the Original
This page is a summary of: City Musicscapes: Live Music in the Cities of Groningen and Utrecht, 2010–2016, Research Data Journal for the Humanities and Social Sciences, September 2018, Brill,
DOI: 10.1163/24523666-01000012.
You can read the full text:
Resources
Contributors
The following have contributed to this page